Så var det dax igen! Missuppfattningar ang genus verkar vara nåt som smittar.

Efter Lady Dahmers förfrågan idag på FB om någon orkade förklara varför genus är bra, så klickade jag på länken hon bifogade och hamnada här.
Det är Linda som är smått förfasad över detta med genus (läs: det hon tror är genus) och så skriver hon ett "roman-inlägg" om detta och där den genus-kunnige ganska omgående ser att Linda, som många andra, har missuppfattat det hela.
Linda använder sig tom av något blogg-inlägg hon hittat om något dagis som ska ha skrivit ett brev till föräldrarna och uppmanat föräldrarna att köpa neutrala färger på kläderna till sina barn och att de önskar att flickorna inte har hårspännen!!!!

När jag läste detta så blev det extra tydligt att Linda bara tror rakt av på det hon läser och sen så blir hon arg och vips så har hon gjort detta till något som skulle tillhöra genus...UTAN att över huvudtaget kolla upp fakta om någonting.

Och dett är, precis som jag skrivit förut, något som gör mig otroligt irriterad. Snälla människor - kolla upp fakta, läs på om ämnet, se till att du vet åtminsone lite ang det ämne/det fenomen du 'attackerar'/tar upp!


Mitt svar till Linda


Linda
Om du hade satt dig in i vad genus innebär och de två stereotypa könsrollernas skapande, vidmakthållande o dess förväntningar, så hade du direkt förstått att det dagis du tar upp - som uppenbarligen inte ens existerar -  och det som skulle ha sagts i ett brev till föräldrarna, INTE handlar om genus.
Du hade också förstått att genus-grejen INTE handlar om att 'ta bort' ex klänningar, hårspännen, rosa eller what ever för flickor eller att ta bort blått för pojar eller kasta deras bilar,  det handlar INTE om att göra alla barn till en könlös grå massa med likadana kläder, det handlar INTE om att alla ska vara likadana och det handlar definitivt INTE om att göra flickor till pojkar eller tvärtom!

GENUS HANDLAR OM ATT TILLFÖRA! DET HANDLAR OM BREDDA KÖNSROLLERNA, ATT TILLÅTA ALLA BARN ATT HA ALLA FÄRGER OCH ALLA KLÄDER, ATT BARN SKA FÅ LEKA MED ALLA TYPER AV LEKSAKER O LEKAR !!

Allt detta ska barn få göra UTAN att omgivningen dömer dem  eller har stereotypaq förväntningar på dem och/eller säger till en pojke att "så där gör ju bara tjejer'.
Det betyder att Lisa som aldrig vill ha, eller har,  klänning eller rosa och som vill ha kort hår o klättra i träda o busa runt o vars högsta dröm är att få bli brandman SKA får göra allt detta UTAN att inskränkta vuxna ska kalla henne pojk-flicka eller se henne som ett problembarn.

Och Linus som ev vill ha klänning och som älskar rosa, lila och som vill ha flätor i sitt långa hår  och som gärna sitter o pysslar i stället för att härja runt (som pojkar oftast förväntas göra), han SKA också får göra allt detta UTAN att ska få höra att han är tjejig, han ska aldrig behöva bli kallad fjollig eller att hans föräldrar eller andra inskränkta  vuxna av någon helt sjuk anledning får för sig att Linus riskerar att bli homosexuell för att han är så här.


Du säger att det många gör nu är att uppfostrar sina barn till att de ska vara lika,ja just det! Det är PRECIS det föräldrar gör som utgår från de 2 stereotypa könsrollerna flicka och pojke(även om jag tror att du syftar på dem som utgår från genus)DET är verkligen att begränsa och skapa 'likformighet' att se till att flickor blir så lika andra flickor som möjligt och att pojkar blir så lika andra pojkar som möjligt, individualiteten blir rejält begränsad.

Om man däremot som förälder, o alla vuxna som möter barn, i stället hade släppt de trånga mallar som barnen trycks in i, DÅ först hade fler barn kunnat få växa upp och tillåtits att utveckla sin individuella personlighet till fullo o fått lov att "sticka ut" UTAN att det hade varit något konstigt alls och UTAN stereotypa förväntningar att de måste se ut eller vara som könsrollerna pojke o flicka tillskrivs.

Läs boken "Ge ditt barn 100 möjligheter i stället för två" av Kristina Henkel, Marie Tomicic. Det är en klockren lättförstålig bok/handbok om hur man kan komma bort från det stereotypa och många bra tips på hur man i vardagen kan ge sitt/sina barn ALLA möjligheter och inte begränsa dem.

Och vem vill INTE ge sina barn denna möjlighet?*****

Kommentarer
Postat av: Tild!

Helt otroligt bra svarat! Creds!

2011-03-09 @ 18:59:22
URL: http://coopertrooper.blogg.se/
Postat av: Beyond Eternity

Tack!

2011-04-09 @ 00:00:02
URL: http://beyondeternity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback