När ska ni börja se lite längre än till den rosa tyllkantens slut???

Jag blir så jävla förbannad, för mitt barns skull och för ALLA barns skull när jag läser en så stor mängd inskränkta kommentarer som jag gjort på Bambis blogg.

Det är mycket märkligt det där, att det är så många människor som väldigt gärna vill att det ska vara jämställt mellan könen, MEN när de får höra att en förälder inte gillar att dottern kallas för prinsessa eller när man vill ge sina barn ALLA möjligheter när det gäller både kläder/färg på kläder och leksaker och att man ska tänka på HUR man bemöter barn oavsett kön, så blir det ramaskri??

Herregud, när ska ni börja tänka alla ni som 'skriker' om det som står ovan.

Jag är så jävla trött på kommentarer som "ja men hon ville ju bara väl när hon kallade din dotter för prinsessa" eller "vill du verkligen att folk ska tro att han är en flicka?". Nej, det är inte längre att mena väl, för har man ett uns av lite kritiskt tänkande och orkar bemöda sig med att  ta reda på VARFÖR män och kvinnor inte är jämställda, så VET man att det inte bara uppstår helt plötsligt ur tomma intet.

Fattar ni inte att det börjar någonstans, denna ojämlikhet? Att någonstans på vägen från bebis - nej förresten, från fosterstadiet - till vuxen så händer det en massa saker som i slutändan gör att flickor/kvinnor och pojkar/män behandlas ojämlikt.

Könsrollerna flicka/kvinna och pojke/man präntas in dag ut och dag in i alla möjliga sammanhang. Det är ett inpräntande som sker med hjälp av förväntningar, kläder, attityder, bemötande av barn (läs flickor resp pojkar) o.s.v., som sen följer med in i vuxen ålder och påverkar hur vi behandlar könen olika, ett socialiserande in i snäva könsroller som är allt annat än jämlika.
MEN dessa är INTE omöjliga att bryta.

Det handlar om att ALLA vuxna människor som vill ha ett jämlikt/jämställt samhälle är skyldiga att ta reda på hur hela processen fungerar och VAD det är som gör att flickor/kvinnor och pojkar/män faktiskt fortfarande år 2010 behandlas så olika och icke jämställt.

Ni är fanimej skyldiga att läsa på om bla genus om ni vill att era barn, era pojkar och flickor ska behandlas lika i framtiden. Sluta oja er och gapa över genus-föräldrar, de föräldrar som faktiskt tar sitt ansvar för att deras barn ska få, i alla fall en liten chans att nå detta jämställda mål.

I klartext betyder det alltså att ni som INTE tar reda på hur könsrollerna blir till och är med och befäster denna ojämlikhet och som inte aktivt verkar för att det ska bli jämställt, NI tar INTE ansvar för våra barns framtid!!


Kommentarer
Postat av: Cecilia tipsar

håller med i varje ord. tänk att det ska vara så svårt att fatta?

2010-10-10 @ 13:40:21
URL: http://ceciliatipsar.blogg.se/
Postat av: Nina Ruthström - bloggar från spinnsidan

WORD!

2010-10-11 @ 21:56:52
URL: http://bloggande.ninaruthstrom.se
Postat av: Eliz

Jag tycker faktiskt om att ta debatten med folk som är negativt inställda till genusteori, eller folk som inte ens ägnat det en tanke, det är liksom givande att plantera ett litet frö..eh (obs varning för novell nedan).Tex i skolan: två tjejer pratar om den enas syster som snart ska föda barn, den första frågan är "Blir det en flicka eller pojke?" Varpå jag slänger ur mig: DET BLIR EN ALBATROSS. (Tystnad). Sedan följer krånglig diskussion där jag ifrågasätter varför man alltid, alltid, vill veta, i första hand, om det är en liten snippa eller snopp som grott mellan benen. "Men VARFÖR tror ni att ni vill veta det?" Tjej2 är vid det här laget lagom obekväm och medger tillslut att hon vill veta, så att man ska veta Vad Man Ska Köpa. "För du kan ju omöjligtvis köpa en unisexleksak till en splitterny individ som inte vet var dennes näsa sitter?"Men.. det som absolut är värre än de som är helt genusomedvetna är de som FÖRNEKAR existensen av ojämställdheter och könsroller. Sånt kan få mig att vilja riva mig själv i ansiktet av ilska. Sån jävla idioti.Nåväl, du är grym, förresten. Ha en trevlig helg!

2010-10-14 @ 11:06:48
URL: http://greenstuffonyourfloor.blogg.se/
Postat av: Julia

Amen!!

Väl rutet!

2010-10-14 @ 14:50:29
URL: http://aliaslillamy.blogg.se/
Postat av: icka

Jo du. Man kämpar.

Jag har en machosvärfar och en "sluta-gråta-du-är-en-stor-pojk-nu-svärmor" att brottas med.

Jag försöker säga att vårt barn är en känslig själ men det örat lyssnar dom inte på. Det är lite tråkigt.Jag har flaggat för att vi inte vill ha massa tyll och rysch-pysch till bebis i magen om det skulle visa sig att det är en flicka. Jag vill ha praktiska, bekväma kläder, precis som vi fick när pojken föddes.

Jag hoppas våra önskemål möts. En del av mina kompisar tycker jag är för mycket och förstår inte hur vi kan låta Gus ha tunikor och tights.

Eller strumpbyxor för den delen.

Jag kallar dom kalasbyxor och tycker att det är ett av världens mest praktiska plagg!Men vi är ju rätt många som kämpar på och ju fler vi upplyser desto fler kanske börjar tänka efter.

Jag har även gett dagispersonalen lte tips på läsning. Jag bor på ett väldigt frireligiöst ställe så genus är väldigt eftersatt.

Men dom säger i alla fall att dom gillar att Gus alltid är så färgglatt och praktiskt klädd och att han leker med alla saker och lagar mat med tjejerna lika gärna som han kör monstertruck med pojkarna.

Då kanske vi har lyckats.Stor kram och tack för att du tar upp detta viktiga, viktiga!

/I.

2010-10-18 @ 13:33:48
URL: http://blog.olicka.se
Postat av: Beyond Eternity

Eliz

Blir glad över att höra att det blir fler o fler som säger ifrån och reagerar...men tyvärr är det mycket långt väg kvar innan man slipper alla dumma kommentarer om och till ens barn.En tant på bussen för ett tag sedan vände sig till Neo o frågade "vad heter en sån söt liten flicka då?" (jag biter mig i tungan för att inte säga något) "Jag heter Neo". "Oj", säger tanten, "det var ett ovanligt flicknamn". Då kan jag inte hålla mig längre, men säger mycket trevligt att Neo är en pojke men att det egentligen inte spelar någon roll för han är ju ett barn. "Jaha" säger tanten och fortsätter "jag trodde absolut att det var en flicka eftersom han håller i en docka och det bryakr ju bara flickor leka med"Då kan jag inte riktigt hålla den goda minen längre och säger att BARN brukar leka med dockor OCH bilar OCH pussel o alla möjliga andra leksaker!" Då svarar hon "Ja jösses vad modernt allt har blivit nu för tiden"!!!

Hur jävla trött kan man bli på en skala????Och sånt här hör alltså Neo alltför ofta. Hur fan ska man kunna förklara för en 3-åring att inte bry sig om vad folk säger? Jag vet inte om det hjälper men jag brukar säga till honom att det var en människa som inte hade fått lära sig att alla barn kan leka med alla sorters leksaker...

2010-10-18 @ 14:48:05
URL: http://beyondeternity.blogg.se/
Postat av: Beyond Eternity

Icka

Önskar dig all lycka i ditt kämpande med svärföräldrarna. kan inte din partner prata med sina föräldrar och försöka förklara?

men jag vet...det är inte lätt. Förut så hade jag en föreställning om att det bara var den äldre generationen som kund vara så inskränkta, men nu vet jag tyvärr bättre...det är lika vanligt att stöta på unga människor som med både näbbar o klor håller fast vid könsrollerna och vad som anses tillhöra respektive kön och man blir bara så ledsen. Att de inte fattar, att de inte kan tänka lite längre...Kanon att du tipsar dagis-personalen, men egentligen är de faktiskt skyldiga att behandla barnen lika och inte könsspecifikt..men jag vet även där att det är en sida som är enormt eftersatt.

Jag har också tipsat vår dagis-personal och det var efter att den yngsta av dem hävde ur sig att pojkar var ju av naturen mer vilda än flickor för de kunde man tydligt se när barnen lekte:-O AAAAAAhhhhhh!!! Jag fick nästan utslag av hennes uttalande och bad henne läsa på lite om genus och köskompensatorisk pedagogik...Så...ja, det är bara att kämpa på!kram o tack själv Icka:-)

2010-10-18 @ 14:56:03
URL: http://beyondeternity.blogg.se/
Postat av: icka

Ooooo, vi har pratat så många gånger om genus, könsroller, regnbågsfamiljer och allt du kan tänka dig. Men det mest bemöts med attityden: "Åsch, sånt höll vi inte på med förr i tiden, det gick bra ändå"

Till saken hör att min man inte kan koka makaroner ens. Jaghar aldrig någonsin sett min svärfar i köket eller min svärmor med en hammare i handen.

Jag däremot är uppvuxen med en pappa som stryker, lagar mat, skrubbar toan och en mamma som byter däck, tvättar bilen osv osv.

Mina föräldrar är 10 år äldre dessutom.Det är skitsvårt att "uppfostra" sina föräldrar. Men mina lyssnar på mig och dom vet att jag är påläst och att det är viktigt för mig. Men ibland slinker det ur dumheter ur deras munnar också....Min man har varit på utvecklingssamtal ikväll på dagis. Nu ska dom fixa utklädningskläder till vår unge!

Han krävde nagellack igår kväll.... Det ska glittra, pappa sa han.Gullunge.

2010-10-19 @ 22:24:40
URL: http://blog.olicka.se
Postat av: Beyond Eternity

Icka.

OJ, kan din man inte ens koka makaroner?? Hm...är det inte på tiden att han lär sig det?:-)

Hallå Ickas man, dags att lära sig koka pasta nu!!!:-DFan vad tråkigt att bli bemött så, faktiskt jävligt illa, när man talar om saker som man anser är viktiga i både sitt eget och framförallt sitt barns liv. Jag vete sjutton om jag inte hade ställt ultimatum, att dem får tycka vad dem vill MEN när dem träffar sitt barnbarn så får dem behandla och bemöta honom som ni föräldrar bestämmer, annars får det vara.Du förresten, om du kollar på den länk som ska leda till din blogg, som står under dina kommentarer så finns det bara ett 'g' i blogg. Så det går alltså inte att komma in i bloggen via länken.

Jag gissar att du fyllt i det för länge sedan och att den felskrivningen följer med automatiskt när du skriver i någons blogg...och då kan ju ingen gå in i just din blogg och det är ju synd.

2010-10-20 @ 12:57:41
URL: http://beyondeternity.blogg.se/
Postat av: Martin

Är föräldraledig, men när jag börjar mitt jobb på förskolan igen, är det just genusarbete vi skall fokusera på ... har ni läst "ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2"? ... finns mer info på min hemsida/Martin

2010-12-03 @ 09:33:08
URL: http://www..forskolefolket.se
Postat av: Beyond Eternity

Martin

Vad glad jag blir att du/ni ska ta tag i det på förkolan. Jag trodde i min enfald att pedagoger redan kunde detta med genus och jobbade efter det, men ack vad jag bedrog mig. Där min pojke går så finns det tom en nyutbildad pedagog som på fullt allvar tror att pojkar är mer vilda och högljudda av naturen!!!

Jo jag känner väl till den boken, jag har den själv:-) och för ca två veckor sedan lämnade jag över den till min sons dagis och nu ska de också ta upp och gå igenom detta med genus. Jag tipsade dem även om länken till Jämställd föskola/skola. Den sidan är helt fantastisk och framförallt för just pedagoger som behöver lära sig om genus och hur man ska arbeta för att motverka att barnen stoppas in i snäva könsroller. Om du inte redan sett/läst den sidan så här är länken:

http://www.jamstalldskola.se/larande-ex-forskola/kompensatoriskt-arbete.shtmlOm du orkar och har tid/lust så får du gärna återkomma sen och berätta om hur det gått för just den förskolan du jobbar på:-) Alla tar ju tyvärr inte emot denna kunsakp med öppna armar:-/

2010-12-03 @ 09:58:30
URL: http://beyondeternity.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback